Cine nu viseaza sa aibe un zambet frumos si atractiv?
Este posibil sa mentineti dintii intr-o stare ideala fara nici un fel de costuri insuportabile si eforturi mari iar pentru acestea este suficient sa retineti si respectati anumite reguli de ingrijire a dintilor dumneavoastra. Dobandirea deprinderilor de autoingrijire si tratament, modificarea modului in care romanii percep si apreciaza interventiile medicului stomatolog nu se pot obtine decat prin introducerea unor programe sustinute de preventive care sa se adreseze fiecaruia dintre noi.
Datele statistice arata clar ca afectiunile stomatologice ocupa primul loc intre toate imbolnavirile organismului. Astfel gasim o prevalenta a cariei dentare in randul populatiei de peste 90%; peste 60% din populatie prezinta anomalii dento-maxilare si peste 60% din populatia de peste 35 de ani prezinta parodontopatii iar cel mai grav este ca peste 80% nu se igenizeaza printr-un periaj dentar fregvent. Aceste date sunt ametitoare, stiut fiind cat de usor putem evita in realitate sa ajungem la probleme de sanatate grave, iar vizita la stomatolog se face doar atunci cand intervine durerea. Preventia este mai importanta si mai usoara decat tratarea unei probleme.
Medicii stomatologi, deseori desfasoara activitati de cercetare in domeniul lor, iar rezultatele in profilaxia dentara indica urmatoarele: principala cauza de aparitie a proceselor inflamatorii in cavitatea bucala este placa dentara. Pentru a lupta contra placii dentare este de ajuns sa utilizati o perie de dinti simpla nu este nevoie sa achizitionati produse scumpe iar pentru o actiune mai eficienta a periutei de dinti, trebuie sa fie respectate anumite reguli.
Din experienta va spun ca multe persoane nu cunosc ca bacteriile nu se acumuleaza numai la nivelul dintilor! Ele sunt cuprinse in intreaga cavitatea bucala iar pe langa curatarea obisnuita a dintilor, trebuiesc periati atat obrajii cat si limba.Periuta de dinti trebuie schimbata la fiecare 2-3 luni, deasemenea si pasta de dinti ar trebui schimbata deoarece pe parcursul unei perioade indelungate de timp, utilizand aceeasi pasta de dinti, organismul se obisnuieste cu acelasi ingrediente si nu le mai percepe in modul corespunzator. Trebuie aleasa o pasta de dinti completa, cu un complex de substante care sa protejeze structura, sa mentina curatenia si sa lupte impotriva bacteriilor. In prezent, exista diverse formule inovatoare bazate pe combinatii de fluor, poli-fosfati si staniu, ce protejeaza dintii impotriva problemelor viitoare, nu doar ii curata.
In mod normal dintii trebuiesc periati dupa fiecare masa, traiand aceste vremuri agitate ar trebui macar sa afectuam periajul odata dimineata, dupa micul dejun, (stimuleaza si circulatia gingiilor) si seara, inainte de culcare. La pranz multa lume ia masa pe fuga si nu avem la indemana o periuta de dinti dar trebuie macar sa clatim gura. Clatirea nu trebuie neaparat sa se faca cu lichid special, este buna si apa plata.
Eliminarea ramasitelor produselor alimentare dupa masa se poate face cu scobitoarea atat timp cat nu dereglam mucoasa. Aceasta procedura se face mai bine daca folosim ata dentara. De asemenea, nu neglijati guma de mestecat, absoarbe toxinele, curata dintii de depunerile usoare ale placii dentare dar si improspateaza respiratia. Trebuie sa retineti ca mestecarea gumei mai mult de 15 minute nu este recomandata
Nu trebuie uitata nici alimentarea corecta, toate produsele pe care le consumam influenteaza direct asupra sanatatii noastre. Dintii nostri au nevoie de calciu iar acest element este necesar pentru a asigura o buna rezistenta a smaltului dintilor. Pentru a imbogatii organismul cu calciu nu este trebuie sa cumparati medicamente de la farmacie, el poate fi asimilat si din produsele alimentare. Calciul se poate asimila din lactate, peste, fasole, sfecla, spanac. Ca sa avem dintii puternici, ei trebuiesc antrenati, pentru aceasta trebuie sa mancati fructe si legume mai tari, de exemplu morcovi, mere etc. Un rol important il are si apa consumata atat pentru a avea dinti sanatosi cat si in ceea ce priveste mentinerea sanatatii organismului nostru.
O intrebare fregventa este ce dauneaza mai mult dintilor: ceaiul, cafeaua sau bauturile acidulate? Ceaiul si cafeaua afecteaza starea dintilor nostri la fel ca si sucurile din fructe, vinul rosu si alte bauturi care contin pigmenti colorati. Dar acestia nu dauneaza smaltului, ci doar coloreaza placa dentara. Cu adevarat daunatoare sunt bauturile acidulate, deoarece in componenta lor intra acidul ortofosforic, care "arde" smaltul dintilor.
Dar indiferent de eforturile depuse, chiar si dintii sanatosi au nevoie de ingrijire profesionala. Pentru a prevenii eventualele complicatii este bine sa se viziteze constant medicul stomatolog, cel putin o data la 3 luni dar sa nu depaseasca 6 luni. Stomatologul va curata placa bacteriana, va indeparta tartrul dintilor cat si subgingival cu aparate de ultima generatie. Dupa caz poate fluoriza dinti sau acoperii cu o compozitie de protectie speciala, a carui actiune se va pastra pe o durata de cel putin sase luni. Dar nu va grabiti sa sa va albiti dintii, inalbindu-i cu diferiti compusi chimici care contin peroxid de hidrogen sau alti acizi nu faceti decat sa va agravati starea dintilor pe viitor, orice influenta externa asupra smaltului afecteaza dintii.
Sursa: DentoPlus.Ro Cabinet de Stomatologie si Implantologie Constanta